Templates Blog by JustHost

Historia & Tulevaisuus

Mielentaide ry:n perustamiskokous oli koolla 29.5.2005 helsinkiläisen vapaaehtoistyöaktivistin Ari Kiviahon kutsusta. Yhdistystä perustamassa oli 4 jäsentä. Perustajajäsenistä on yhdistyksen jäseninä mukana vielä 3, jotka ovat kunniajäseniksi kutsuttuina.

29.5.2010 yhdistys vietti 5 vuotta syntymäpäiväjuhlia jäsentensä kanssa Tallinnassa ravintola Da Vincissä.

Alueellista paikallistoimintaa keskitettiin alkuun Uudellemaalle, Keski-Suomeen sekä Varsinais-Suomeen, jolloin alueellisia keskuksia ovat olleet Helsinki, Jyväskylä ja Turku. Toiminta-alueet järjestävät erilaista vertaistoimintaa, kuten toiminnallisia vertaistukiryhmiä. Varsinais-Suomeen (Turku) ei saatu kuitenkaan jäsentoimintaa vakiinnutettua, joten sen tilalla on kokeiltu muitakin alueita. Alkaen vuodesta 2017 on kolmas jäsentoiminta-alue ollut Pirkanmaa (Tampere), jossa on useita jäseniä.

2013 yhdistys teki historiaa useilla ennätyksillä: jäsenmääräennätys kirjattiin 70 jäsentä, kaikkiaan 29 jäsentä oli vuoden aikana jossain vapaaehtoisessa tehtävässä mukana, kaikkiaan 61 tapahtumaa/tapaamista saatiin toimintavuoden aikana. Näyttelyitä saatiin kaksi.

Jäsenmäärä vaihtelee 40 - 70 jäsenen välillä, sillä melkein jokaista uutta liittymistä kohden jäseniä eroaa, kun toiminta ei vastaa enää odotuksia tai henkilö ei enää ole avun tarpeessa. Jäsenistöstä noin 95% on naisia ja vain noin 5% miehiä, joista suurin osa on läheisjäseninä mukana puolison asemassa. 

Vuosina 2005 - 2014 yhdistyksen vuosibudjetti sisältäen MTKL:n perustoiminta-avustuksen, oli noin 2000€, jonka tuli riittää koko vuoden toimintaan.  Niukasta budjetista huolimatta yhdistys pystyi säästöliekillä toimien järjestämään vuosittain jäsenille paljon mieleistä toimintaa. Nykyisin vuosibudjetti on 5000€ paikkeilla (5029€/2018). Suurin osa yhdistyksen vuosittaisista käyttövaroista mahdollistaa Mielenterveyden Keskusliitto ry:n avustukset.

Mielentaide ry täytti 10 vuotta 29.5.2015, jota juhlistettiin komeasti Helsingissä Tuomiokirkon Kryptassa 22.6.2015 klo 18 - 20, jossa pidettiin kutsuvierasjuhla. Paikalle oli päässyt noin 60 kutsuvierasta eri järjestöjen edustajina sekä joitakin Mielentaiteen nykyisiä ja entisiä jäseniä sekä muita tunnettuja persoonia. Mielentaiteen juhlapuheen piti yhdistyksen perustaja, kunniajäsen ja toiminnanjohtaja Ari Kiviaho, joka puheessaan kertoi Mielentaiteen alkutavoitteen - suvaitsevaisuudesta mielenterveyskuntoutujien taidenäyttelyiden saamiseksi - toteutuneen. Juhlassa kutsuvieraiden osalta juhlapuheen pitivät Mielenterveyden Keskusliiton hallituksen jäsen Pörri Ojala sekä Mielentaiteen tärkeimpänä tukijana toimineen Pakilan seurakunnan kirkkoherra Leo Norja. Juhlassa avattiin myös 23.6 alkanut Kadonnut valo/Lost light -juhlanäyttely, jonka avauspuheen piti puheenjohtajana toiminut Tanja Pulliainen. Juhlassa yhdistys sai MTKL:n viirin syntymäpäivälahjana ja lisäksi ansiomerkit vapaaehtoisen mielenterveystyön hyväksi saivat 5 vuodesta Tanja Pulliainen ja Ulla Vuorenmaa sekä 10 vuodesta kunniajäsen Marjut Kiviaho. Juhlan herkimmät hetket järjesti lauluryhmä MT Combo, jonka tulkitsemat 6 laulua aiheuttivat usean kutsuvieraan silmäkulmat kyyneliin. MT Combo tulkitsi seuraavat laulut: 1. "Täällä Pohjantähden alla", 2. "On hetki", 3. "Ystävän laulu", 4. "Let It Be", 5. "Bridge Over Troubled Water", 6. "Niin kaunis on maa". jossa yleisö otettiin mukaan laulamamaan säkeistöjen toiset kertosäkeet.

Kadonnut valo/Lost light -juhlanäyttely 23.6 - 5.7.2015 keräsi 61 jäsenteosta 14 eri taiteilevalta jäseneltä. Näyttely Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa oli erittäin tunnelmallinen ja onnistunut. Näyttelyn aikana useampana päivänä pidettiin myös "Auta meitä auttamaan" -kampanjan pientuotemyyjäisiä. Näyttelyssä oli myös kävijä-äänestys, jossa kävijöiden avulla ratkaistiin näyttelyn parhaimmat teokset ja kävijöiden kesken arvottiin komeita sponsoreiden mahdollistamia lahjakortteja. Näyttelyn parhaimpien teosten järjestys selvisi varsin niukalla erolla toisiinsa nähden ja kun ääniä annettiin kaikkiaan 438, niin ne jakautuivat lähes kaikkien teosten kesken, mikä kertoi näyttelyn huikeasta taiteen tasosta. 

2016 tehtiin historiaa järjestämällä taidenäyttely kauppakeskus Myyrmannissa 3.-4.6.2016 tyhjillään ollutta liiketilaa (nykyisin S-marketin käytössä) lainaten. Teoksia näyttelyssä oli mukana kaikkiaan 43 ja taiteilijoita 7, joista 2 oli veistostaiteilijoita. Aiemmin saimme myös kaksipäiväisen erikoisnäyttelyn 22. - 23.8.2014 hotelli Keurusselällä Keuruulla, jossa mukana 22 teosta.

2017 järjestettiin 2 jäsentaidenäyttelyä: Taidetta Maan ja Taivaan väliltä 2017 -näyttely Helsingissä Pasilan kirjastossa 2.-13.5.2017, jossa oli mukana 7 taiteilijaa sekä yhteensä 36 teosta. ja Tuusulan -näyttely 22.8. - 8.9.2017 kokosi 8 taiteilijalta yhteensä 38 teosta. Kummassakin näyttelyssä, kuten aiemmissakin, ovat mukaan julkaisuillaan päässeet myös kirjailijajäsenet Marko From (Naantalista) ja Jani-Markus Heinola (Kuopio).

Kalenterivuosi 2018 oli näyttelyistä välivuosi, jolloin järjestettiin kaikkiaan 20 tapahtumaa, joihin yhteensä osallistui 137 eri henkilöä ja saatiin osallistujakeskiarvoksi 7 tapahtumaa kohden. Eniten osallistujia keräsi 4. - 5.8.2018 Joutsan jäsenleiri, jossa ensimmäinen päivä vietettiin majoituspaikassa Vaihelan -tilalla ja toisena päivänä järjestettiin yhteistyössä Leivonmäen kansallispuiston ystävät (Leky) ry:n kanssa "luova päiväretki" kansallispuistossa, jonka ohjelmalla oli mm. inprovisaatiota ja päreiden maalausta. Osallistujia oli lauantaina 4.8 13 jäsentä ja sunnuntain retkipäivänä 21. Tapahtumapaikkakuntia olivat Helsinki, Vantaa, Espoo, Tampere, Joutsa, Jyväskylä, Siilinjärvi. Historiaa tehtiin verkkopalveluiden käyttäjämäärissä, jolloin hakukoneosumia mielentaide.fi sivuille tilastoitiin lähes puoli miljoonaa (498218), joista maaliskuulle osui 100339 (ja tuolloin päiväkohtainen kävijämäärä oli 4041 eri kävijää) ja kaikkiaan sivuilla kauden aikana kävi 15664 uniikkia kävijää, joka on 4514 enemmän, kuin vuonna 2017. Muita 2018 kohokohtina oli saada jäseneksi 3 uutta taiteenlajia: algoritminen taiteilija, muusikko ja nukketaiteilija. Jäsenmäärästä 44% osallistui kauden aikana vähintään yhteen tapahtumakohtaiseen vapaaehtoistehtävään.

Mielentaide ry:n jäsentaidenäyttelyissä on toiminnan alusta alkaen käytetty kävijä-äänestystä mittarina tykätyimpien teosten määrittämisessä, jolloin kävijöitä erityisesti houkuttaa osallistumaan äänestykseen risteily- tai kylpylälahjakortti, joita arvotaan nimensä ja yhteystietonsa antaneiden kesken. Eniten yhteisääniä saanut taiteilija sekä tykätyimmän teoksen taiteillut palkitaan. Vuoteen 2019 tullessa parhaiten menestyneimmät taiteilijat kävijöiden tykkääminä olivat Lailahelena Lepistö ja Taina Kemppi. Joukkoon oli tunkemassa jo 3 tykätyimmän joukossa 2017 ollut Kari Onkari ja mahdollisesti 2018 jäseneksi liittynyt Sanna Pynnönen, jonka ensimmäinen näyttely Mielentaiteessa 2019 ollut Risteys -näyttely Finlandia-talossa keräsi huomiota. Helmikuussa 2019 jäseneksi liittynyt Mari Asikkala osallistui ensimmäiseen näyttelyynsä Tampereen vuosinäyttelyssä kesäkuussa 2019, jolloin hänen kaikki 4 teosta ylsivät tykätyimmiksi teoksiksi. Riihimäellä 15-vuotta juhlanäyttelyä varjosti koronavirus, josta syystä juhlavat avajaiset 3.6.2020 oli peruutettava mutta 2 viikkoa ennen näyttelyn alkamista yhdistys sai tietää aluehallintovirastolta, että näyttely saadaan järjestää alkuperäisen suunnitelman mukaisesti 3.6. - 30.7.2020, joskin puolet alkuun näyttelyyn hakeneista taiteilijoista peruutti osallistumisensa koronaan liittyvistä syistä. Juhlanäyttelylle Mielentaide EXITUS 2021 onnistuneimmaksi taiteilijaksi ´valittiin virolaissyntyinen Sirkka Lasner, joka voitti kaksinkertaisella äänisaldolla toiseksi eniten ääniä keränneen taiteilijan. Sirkan teoksista löytyi myös näyttelyn tykätyin teos

 


 

Ongelmana saada toimiva hallitus

Vuodesta toiseen toistuu sama kaava siitä, että syyskokouksissa ei saada ehdolle hallituksen jäseniksi tai puheenjohtajaksi henkilöitä, jotka kykenevät yhdessä toimien hallituksena ottamaan osaa kauden toiminnan aikaansaamiseen. Ne jäsenet - joilla olisi parhaat edellytykset niin terveyden, kuin ideoinninkin osalta - eivät suostu ehdolle hallitukseen tai sen puheenjohtajaksi, josta seuraa usein sellaisten jäsenten ehdolle asettuminen, jotka tekee sen väärin syin esim. yhdistyksen pelastamiseksi, jolloin hallitus ei pysty toimimaan itsenäisesti tai se kärsii johdetun toiminnan puutteesta. Hallituksen pitäisi pystyä toimimaan erillisenä jäsenten luottamuselimenä itsenäisesti toimien, jolloin muut toimielimet toimivat sen alaisuudessa. Valitettavasti vuodesta toiseen toistuu sama kaava, jossa yhdistyksen toiminnan suurin uurastaja on sen perustaja (kunniajäsen) Ari Kiviaho asemastaan riippumatta.

Hallitustoiminta epäonnistui pahasti myös kaudelle 2019 lähtiessä ja hallitus ei saanut pidettyä sen kaikkia jäseniä koossa; myös jäsenistössä koettiin taiteilijoiden joukkoeroaminen. Koettiin järkevämpänä kutsua 11.5.2019 ylimääräinen yhdistyskokous koolle, johon haettiin ehdolle myös uutta puheenjohtajaa. Valitettavasti uusia ehdokkaita ei saatu, kuin siltä osin, että kunniajäsen Ari Kiviaho joutui asettumaan ehdolle puheenjohtajaksi, johon hänet valittiin ja entinen puheenjohtaja siirrettiin varajäseneksi. Puheenjohtajana Ari Kiviaho laittoi tavoitteeksi pysäyttää eroamiset ja saada hallitus toimimaan, kuten pitääkin. Jotta uuden puheenjohtajan tavoitteeseen päästiin, esitti hän uuden strategian hallitukselle ensimmäisessä kokouksessaan 25.5.2019 (3:s kauden aikana) sekä jäsenistölle, jossa hallitus tiivistää yhteistyötä jäsenistön kanssa sekä tiivistää yhteistä työntekoa. Käytännössä siten, että kaikki hallitusjäsenet osallistuvat alueellisiin jäsentapaamisiin, joista ensimmäisenä matkustavat päiväseltään Jyväskylän jäsenmiittiin 3.8.2019. Hallituksen kokouksia kutsutaan koolle kuukausittain ja oheen otetaan jokin luova teema; lisäksi kokoukset ja osittain niiden sisältö julkistetaan Tapahtumat -kalenterissa. Tällainen uuden kaavan kokous pidettiin 30.6.2019 Helsingissä Pitkäkosken ulkoilualueella ulkosalla, jossa kokousta ennen tehtiin savitöitä. Seuraava kokous pidetään elokuussa Porvoossa, jossa myös kulttuuri / taide kokouksen ohessa.

Puheenjohtajana Ari Kiviaho toimi hallitukseen päin mutta ulkoisesti hoiti täysipainoisesti toiminnanjohtajan tehtäviä vuoden loppuun saakka. Juhlavuodelle 2020 lähdettäessä, Ari harkitsi asettumista ehdolle puheenjohtajaksi jättäen muut tehtävät pois. Näin ollen juhlavuoden hallitus tarvitsi vain 4 uutta jäsentä, jolloin kaudesta saataisiin ehjä.

 

 


 2020 juhlavuoden toimintakyky
 

 Hallitukseen syyskokous 2019 valitsi edellisen vuoden hallitusjäsenet vain yhdellä uudella vahvistettuna ollen yhteensä 5. Kausi olisi tarvinnut täyden hallituksen (8), jotta vastuu ja tehtävät olisi saatu jaettua tasaisesti ja erityisesti taiteilijoita toivottiin mukaan tuomaan taiteeseen liittyviä näkemyksiä hallitukseen.

  Puheenjohtajaksi valittiin odotetusti Ari Kiviaho, joka asetti hallitukselle tavoitteeksi tiivistää yhteistyötä jäsenistön kanssa ja pitää hallituksen mielenkiitoa yhdessä tekemiseen yllä. Näin Ari tavoitteestaan luonnehtii: "Pidetään hallituksen työmoraali tiiviinä toisiamme tukien ja annetaan itsestämme myös jäsenille muutakin, kuin vain nimemme. Osallistutaan tapahtumiin alueellisesti etäisyyksistä riippumatta. Ja palautekanava meille päin on aina auki".

Varapuheenjohtajaksi järjestäytymiskokouksessa 18.1.2020 ainoana vaihtoehtona valittiin Sanna Nevalainen, jonka omat pj-kaudet eivät nappiin menneet. Marjut Kiviaho katsottiin jääviksi jatkamaan vpj:nä, joten hänen roolinsa jäi hallituksen varsinaiseksi jäseneksi. Henna Kalliskota valittiin uutena hallitukseen ja hänet oli tarkoitus valita mediasihteeriksi mutta vastoinkäymisten vuoksi hänen roolinsa on varsinainen hallitusjäsen. Ainoaksi varajäseneksi valittiin Heidi Denizhan, joka edellisenä vuotena 2019 sai tunnustuspalkinnon "itsensä ylittämisestä" hallitussihteerinä; kuluvalle kaudelle hän on halunnut nostaa rimaa toimien yhdistyssihteerinä sekä näyttelysihteerinä.  

Kuluva kausi 2020 tulee olemaan vaativa, jossa erityisesti 15-vuotta juhlanäyttely Riihimäellä tarvitsee täyden panoksen jokaiselta toimijalta. "En pidä ketään mukana vain varalla tai kokouksissa istumassa; jokainen hallitusjäsen on tärkeä voimavara koko yhdistyksen toiminnalle. Varapuheenjohtajan en oleta olevan vain varalla odottamassa, josko minä puheenjohtajana sattuisin joskus olemaan esteellinen; kyllä hänen tulee minun pj-kaudellani ottaa osaa tehtäviini, mikä tarkoittaa myös sitä, että ollaan myös tavoitettavissa. Tavoitettavuus on ollut monen hallitusjäsenen kohdalla epäkohta aiemmin ja se tulee meidän saada kuntoon". Näin sanoo Ari Kiviaho.

Puheenjohtaja Ari Kiviaho aikoo pitää hallituksen toiminnan tiiviinä, jolloin kokouksia kutsutaan koolle jota kuinkin kuukauden välein ja kokousten välilläkin hoidetaan saatuja tehtäviä. Ensimmäisessä kokouksessa luotiin pelisäännöt hallitukselle 18.1 ja ikävä kyllä tärkeä osallistuja jätti saapumatta ennalta kertomatta. "Jos yksikin on poissa hallituksen vahvuudesta, niin käytännössä homma kusee. Heidi hoitaa kyllä sihteerin tehtävät ja minä muut juoksevat tehtävät mutta hyvin vähälle jää se, mitä käytännön tehtäviä muut omaksuu kauden aikana tehtävikseen, kun oma-aloitteisuus ja tahtotila on vähissä. Kokouksiin olis tarpeen saada koko hallitusryhmä mukaan, sillä niissä on tarkoitus ottaa opiksi joka kerralla Mielentaiteen toimintaan liittyvistä asioista, joita koetan opettaa." Näin sanoo puheenjohtaja Ari Kiviaho. 

Yhdistys ei toimi vain hallituksen avulla, vaan tärkeätä olisi löytää vapaaehtoisuutta jäsenistöstä. Se ei tarkoita välttämättä mitään isoa; voi olla kyse vaikka ihan pienestä tehtävästi, kuten tarjoutuu tulemaan kahvin keittäjäksi yhdistyksen tapahtumiin; varmasti löytyy jäsenistöstä kahvinkeittimen käytön osaajia. Voi auttaa Facebook-julkaisun jakamisessa. Voi tarjoutua oikolukemaan jotain. "Meissä jokaisessa on taitoja, joista olisi hyötyä Mielentaiteen toiminnassa mutta mistä löytää rohkeutta ottaa ensi askel. Kunpa vain osaisin kertoa mt-sairauksista kärsiville, miten ison voimavaran voi saada pelkästään siitä, että tekee jotain, josta on apua jollekin toiselle ihmiselle. Mä itse 1998 - 2001 sairastettuani vaikean masiksen, lähdin auttamaan muita ja sen avulla unohdin oman hätäni, jolloin huomasin yht'äkkiä, miten voimaannuttavaa on jakaa vertaisuuttaan ja olla muiden apuna. Ja sen takia mä selvisin ja selätin masiksen. Et voi tietää, jollet kokeile. Pienikin tehtävä voi olla merkittävä sinulle ja jollekin toiselle" - sanoo Ari Kiviaho.

Valitettava totuus on se, että moni pelkää tehdä jotain jonkun hyväksi; moni kertoo jo jäsenhaun yhteydessä ettei halua tai jaksa ottaa osaa vapaaehtoistehtäviin. Yhdistys-muodon toimintaperiaatehan on se, että tehdään yhdessä.


Näin onnistuttiin 15-vuotta juhlakautena 2020 

Jäsenistö

Toimintavuosi aloitettiin 43 jäsenellä ja toimintakausi päättyi 34 jäseneen. Uusia jäseniä liittyi 9 ja eronneita 12. Uusista kauden aikana liittyneistä (9) jäsenestä peräti 4 erosi saman kauden aikana varsin lyhyen jäsenenä olemisen jälkeen (liittyen - eroten) 30.1.-25.5, 15.2-4.7, 19.2-10.3 ja 26.6.-29.6. Muista eronneista 3 oli liittynyt 2019 ehtien olemaan vajaan vuoden jäsenenä.

Jäsenten asuinpaikat kauden 2020 päätteeksi ovat: Uusimaa 17, josta Helsingissä 8, Espoossa 3, Vantaalla 2 sekä muilla aluilla 4. Pirkanmaan Tampere 3 sekä Keski-Suomi 7, joista 6 Jyväskylässä.

”Mielentaide ry vuoden jäsen 2020 -kunniamaininta” myönnettiin kunniajäsenelle Marko From (Naantali), joka on liittynyt jäseneksi jo 2006 ja tunnetuksi yhdistyksessä tullut kirjailijana, joskin 2020 juhlanäyttelyssä Mielentaide EXITUS 2021 hän esitteli valokuvataidettaan. Kunniamaininta tuli ”tunnustuksesta innostuksesta jäsenenä Mielentaiteessa”.

Hallitus

Puheenjohtaja kutsui hallituksen koolle kaikkiaan 10 kertaa (lähes kuukauden välein) tarkoituksenaan pitää hallituksen toiminta tiiviinä ja sen jäsenet ajantasaisena toiminnasta. Tärkeää oli myös hallitusjäsenten osallistuminen jäsentapahtumiin, jolla avattiin jäsenistölle suora palautekanava yhdistyksen hallintoon. Hallituksen jäsenistä 3/5 osallistui kaikkiin kokouksiin ja puheenjohtaja oli esteellinen yhteen. Sen sijaan yksi hallituksen varsinaisjäsen osallistui vain kolmeen kokoukseen ollen muutoinkin suurimman osan kautta tavoittamattomissa.

Hallitustoiminta oli kaikkien aikojen parasta, sillä ensimmäistä kertaa yhdistyksen historiassa yksikään hallitusjäsen ei eronnut kauden aikana. Lisäksi tehtiin kokousennätys, kun hallitus kutsuttiin koolle yhteensä 10 kertaa ja lisäksi kaksi kertaa työryhmätapaamiseen.

Vapaaehtoiset ja vertaistoiminta

Koronapandemian saapuminen keväällä sotki jo ennestään vaikeaa vapaaehtoisten rekrytointia. Kauden aikana oli 9 vapaaehtoista, joista 5 toimi vertaisryhmien ohjaajina. Ainoastaan Helsingissä saatiin toteutettua vertaisryhmiä, kun Jyväskylään ei löydetty yhtäkään vapaaehtoista vertaisohjaajaksi, mikä tuntuu olevan ikuisuusongelma. Vapaaehtoisten rekrytointi koettiin vaikeaksi toteuttaa, sillä tehtävään tarvitaan erityisosaajaa, joka osaa määritellä tehtävät ja osaa hoitaa tehtäviin valinnat sekä perehdyttämiset.

Jäsentoiminta

Yhteensä saatiin 15 tapahtumaa ja 57 tapahtumapäivää sekä 60 näyttelyiden hakupäivää. Alueellisia tapahtumia saatiin kahdelle jäsentoiminta-alueelle, joista Uusimaalle 6 ja Keski-Suomi 1 sekä valtakunnallisina 6 tapahtumaa. Vertaisryhmiä järjestettiin 4 ja jäsenille tarkoitettuja päivätapahtumia 7. Yhteensä tapahtumissa kirjattiin 277 tilastoitua osallistujaa, 65 oli joko jäseniä tai uutiskirjeen tilaajia ja 212 ulkopuolista luokittelematonta (näyttelyn vieraita).

Tapahtumien suunnittelun ja toteutuksen aikana yhdistys noudatti koronapandemiaan liittyviä viranomaisten suosituksia sekä yhdistyksen laatimia ohjeita. Korona-ajan tapahtumissa osallistujille oli tarjolla käsidesiä sekä hengitysmaskit ja tarvittaessa vinyylikäsineet. Yhdistyksen jäsenille lisäksi jaettiin tapahtumissa, joihin matkatakseen oli käytettävä julkisia kulkuvälineitä, pieni 100 millilitran käsihuuhdepullo Vapaaehtoistoimijoiden käyttöön oli lisäksi mahdollistettu jatkuvakäyttöinen pisarasuoja.

Koronapandemian vuoksi jouduttiin peruuttamaan 16 tapahtumaa ja huhtikuuksi aiottu "Paluu juurille; Taivas ja Maa -kaksoisnäyttely" Helsingissä peruutettiin osallistujapuuteen vuoksi.

Näyttelytoiminta

1.4.-30.4: Paluu juurille; Taivas ja Maa -kaksoisnäyttely Helsingissä, jossa 5 taiteilijaa esittää teoksiaan kahdessa eri näyttelytilassa ja kaupunginosassa yhtä aikaa. Hyvän Paimenen kirkon Paimensalissa Länsi-Pakilassa esitetyt teokset ovat hengellisiä ja Paloheinän kirjaston monitoimisalissa teemana on maalliset teokset. Näyttely jouduttiin peruuttamaan osallistujapuutteen vuoksi, kun näyttelyyn hyväksytyistä kolmesta vain 2 vahvisti osallistumisensa. Kolmella olisi näyttely onnistunut mutta kaksi ei riittänyt. Peruutuspäätös tehtiin ennen koronapandemian aiheuttamia rajoituksia.

3.6. – 30.7. Mielentaide EXITUS 2021 -juhlanäyttely kaksiosaisena Riihimäen kaupungin kirjastossa, jonne osallistui 9 taiteilijaa jäsenistöstä ja teoksia saatiin esille yhteensä 47 kpl. Näyttelyyn kirjattiin 212 kävijää sekä vahtimestarin arvioimat noin 400 kävijää.   

Esittävä taide

Esittävän taiteen -hanke suunniteltiin toteutettavaksi kaksivuotisena hankkeena 2019 – 2020 Helsingissä ja Jyväskylässä, joista kumpaankin mahdollistettiin osallistujahaku. Hankkeen tarkoituksena oli valmistaa 2 erilaista esittävän taiteen ryhmää live-esitykseen yleisön edessä 3.6.2020, jolloin oli tarkoitus olla 15-vuotta juhlanäyttelyn avajaiset (jotka sittemmin peruutettiin koronapandemian vuoksi). Hanke tyssäsi keväällä 2020, kun MTKL vaatikin yllättäen takaisin vuonna 2019 myöntämäänsä 1000 euron kehittämisavustusta, jonka käyttömahdollisuus viivästyi, kun avustukset maksettiin vasta toukokuussa 2019. Näin ollen osallistujahaku päästiin aloittamaan vasta syksyllä ja sitä oli tarkoitus jatkaa keväällä 2020. MTKL perusteli avustuksen myöntämisen vuodelle 2019, jota ei käytetty ja siksi se piti palauttaa tai uudelleen kohdentaa ts. sitä ei saanut käyttää alkuperäiseen tarkoitukseen.

Riihimäen juhlan peruuntuessa (3.6.2020), hanke olisi toteutettu etänä ollen katsottavissa virtuaalisesti verkossa.

Onnistumiset

 1. 1. Yhdistyksen hallitus, jossa ei ole aiemmin koettu ehjää kautta. Kauden aikana ei hallituksesta erottu ja hallituksen toiminta pidettiin tiivinä, jolloin myös tehtiin kokousten pitämisen ennätys - 10 kokousta. Hallituksen jäsenet jalkautuivat jäsenten joukkoon osallistuen aktiivisesti jäsentapahtumiin myös oman jäsentoiminta-alueensa ulkopuolella.

 2. 2. Näyttelytoiminta, jonka ylle saatiin tummia pilviä koronapandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Kesän juhlanäyttely Riihimäellä vietiin lävitse 9 taiteilijan voimin, joista ensimmäistä kertaa yhdistyksen historiassa algoritminen taide videoesityksenä. Vaikka 15-vuotta juhla-avajaiset jouduttiin peruuttamaan, saatiin vieraskirjan kautta todennettua 135 näyttelyssä kävijää ja lisäksi 77 henkilöä osallistui kävijäkyselyyn, jossa kysyimme tykätyimmän teoksen numeroa. Lisäksi kirjaston henkilökunnan suorittaman laskennan mukaan kävijöitä osallistui noin 400 henkeä. Riihimäen kaupunki lähetti kirjallisen kiitoksen, jossa kiitettiin näyttelyn järjestämisestä vaikean poikkeusajan juuri päätyttyä, jolloin moni oli joutunut pakolliseen kulttuuri- ja taidearestiin.

 3. 3. Kotisivujen mielentaide.fi vierailijamäärät kasvoivat, jolloin vuoden aikana kasvua oli 1/3 edellisvuoteen, kun kävijämääräksi kirjattiin 37389. Vilkkain kuukausi oli huhtikuu 14974 kävijää ja vilkkain päivämäärä 6.12, jolloin kävijöitä 1450.

  Muista verkkotilastoista hakukoneen osumia eniten kirjattiin syyskuulle 175420 ja yhteensä koko vuonna Mielentaide ry hakukoneiden kautta löydettiin 504576 kertaa, mikä on yli kaksinkertainen edellisvuodesta 2019, jolloin lukema oli 239286. Eniten osumia kirjattiin 26.9.2020 yhteensä 107772.

Kehitettävää

 1. 1. Vapaaehtoistehtäviin rekrytointi, jonka osaaminen on puutteena. Tarvitaan 1-2 vapaaehtoista rekrytointiin, jolloin myös haut saadaan alun alkaen vastaamaan enempi tehtävätarvetta ja saadaan vapaaehtoistehtäviin osaavia ihmisiä mukaan.

 2. 2. Jäsenenä pysyminen / aktivoiminen toimintaan mukaan. Peräti 4 kauden aikana liittyneistä 9:stä jäsenestä erosi saman kauden aikana: 30.1.-25.5, 15.2-4.7, 19.2-10.3 ja 26.6.-29.6. Muista eronneista 3 oli liittynyt 2019 ehtien olemaan vajaan vuoden jäsenenä. Eroamisen syitä olivat:
  - Toimintakulttuuri ei vastannut toivottua
  - Väärinymmärrykset, joissa tulkittiin yhdistystoimijan antama ohjeistus väärin eikä suuttumukselta haluttu odottaa asian selkeyttävää selvitystä.
  - Koronapandemian aiheuttamat tuntemukset näyttelytoiminnan ylläpitämisestä.

  Tyytymättömyys toimintaan korjaantuu parhaiten jäsenten itsensä osallistumisella toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen, jota voi tehdä niin jäsentasolla, kuin asettumalla ehdolle hallitukseen tai osallistumalla vapaaehtoistehtäviin.      

 

Toimintakausi 2021 

Syyskokous 19.12.2020 valitsi hallituksen, jossa puheenjohtajaksi valittiin kunniajäsen Ari Kiviaho, varsinaisiksi jäseniksi kunniajäsen Marjut Kiviaho (joka ollut vuodesta 2005 hallituksessa) sekä Sanna Nevalainen ja varajäseniksi Heidi Denizhan ja Ulla Kaarnama. Hallituksen 1. kokouksessa 10.2.2021 Helsingissä varapuheenjohtajaksi valittiin Sanna Nevalainen ja sihteeriksi Ulla Kaarnama. Hallitus piti 2. kokouksen 31.1.2021, jossa aiheena oli tilinpäätöksen vahvistaminen ja allekirjoittaminen. Lisäksi päätettiin yhdistystoiminnan tauko, joka vietetään kahdessa osassa: 1.2.2021 - 6.4.2021 ja 19.4.2021 - 30.4.2021. Tauon aikana hallitus on tehtävävapaalla ja yhdistyksen toiminta pysähdyksissä. Tauon tarkoituksena on antaa toimijoille aikaa levätä ja kerätä voimia ajanjaksolla, jolloin yhdistys ei voisi toimia sille tyypillisellä tavalla koronapandemian aiheuttamien rajoitusten takia. Oletuksena on, että toukokuusta eteenpäin yleinen tilanne helpottaa koronarokotteiden ansiosta.

Tavoitteet toiminnalle 2021

"Hallituksen ainoa yksittäinen epäkohta viime vuodelta (2020) oli yhden hallitusjäsenen tahtotila olla olematta mukana hallituksen toiminnassa ja osallistua vain kolmeen kokoukseen kymmenestä. Nyt kun kuluvalla kaudella kokousten yhteismäärä vähenee, niin ainoa tavoite on saada kaikki hallitusjäsenet täysillä mukaan oman jaksamisensa puitteissa. Näin ollen pistämme viime vuotta paremmaksi sen lisäksi, että teemme nytkin ehjän kauden." Näin muotoili puheenjohtaja Ari Kiviaho.

Jäsentoiminta keskitetään heinäkuulta alkaen vuoden loppuun. Kevätkokous siirretään myöhemmäksi, josta syystä yhdistys ei voi anoa MTKL:n avustuksia (joiden viimeinen hakupäivä on 15.3.2021). Taloudellisesti yhdistys joutuu ikävään tilanteeseen, kun toimintavarat jäävät vähän yli tuhanteen euroon, joten jäsenmaksujen saamisilla on entistäkin suurempi merkitys. Jäsenleiri pidetään vuoronperään jäsentoiminta-alueiden kesken (Keski-Suomi 2019, peruttu Pirkanmaa 2020), jolloin tänä vuonna on Uudenmaan alueen vuoro ja sitä suunnitellaan Pohjois Nuuksiossa sijaitsevalle Salmen tai Luukin ulkoilualueelle, josta löydetään sopiva kohde päiväviipymälle. Isosaari -retki ja erilaista muuta tapahtumaa luvassa kolmelle jäsentoiminta-alueelle.

Tärkeintä olisi, että koronapandemian uhka väistyy ja yhdistys pääsee toteuttamaan fyysistä toimintaa, jota varten toiveissa on löytää vapaaehtoisia avustajiksi ja vertaisohjaajiksi. Erityistoiveena on löytää kiinnostusta liikuntamuotoisen toiminnan järjestämiseen luovan toiminnan lisäksi, joita varten vapaaehtoisia tarvitaan Jyväskylään ja Helsinkiin.

Toimintakertomuksesta 2021

 Onnistumiset

 1. 1. Yhdistyksen hallitus, jossa saatiin toisena vuotena perättäin ehjä kausi ilman hallitusjäsenten eroamisia kesken kauden. Hallituksen toiminta pidettiin tiivinä, jolloin saatiin 9 kokousta sekä 3 hallituksen työpalaveria sekä 2 muuta tapaamista. Hallituksen jäsenet olivat rivijäseniä aktiivisempia osallistumaan jäsentapahtumiin.

 2. 2. Yhdistystoimintauko 1.2.2021 – 6.4.2021 ja 19.4. – 30.4.2021. Tauko ajoittui ajankohdalle, jolloin koronapandemiaan liittyen oli erilaisia rajoituksia, jolloin ei olisi voitu yhdistystoimintaa normaalilla tavoin järjestää. Tauko oli erityisen tarpeellinen hallituksen jäsenille, jotka olivat pahasti uuvuksissa edelliseltä kaudelta.

 3. 3. Syyskauden aikaistaminen heinäkuulta, joka aiemmin oli ollut yhdistystoiminnan osalta kesätaukoa. Heinäkuulta elokuulle viiden viikon sisällä 4.7 – 8.8 saatiin 4 tapahtumaa (Hanko, jäsenleiri Espoossa, Helsinki-miitti ja Jyväskylä-miitti)


Epäonnistumiset

 1. 1. Vapaaehtoistehtäviin rekrytointi, jonka osaaminen on puutteellista. Tarvittaisiin 1-2 vapaaehtoista rekrytointiin, jolloin myös haut saadaan alun alkaen vastaamaan enempi tehtävätarvetta ja saadaan vapaaehtoistehtäviin osaavia ihmisiä mukaan.

 2. 2. Jäsenten aktivointi yhdistyksen toimintaan ei onnistunut. Ei saatu jäseniä mukaan keskustelemaan toimintaan liittyen yhdistyksen keskustelualueilla, kuten facebookin Mielentaide-ryhmässä, jossa harvinaiseksi jäi oma-aloitteiset keskustelun avaukset ja teoskuvien julkaisut. Jäsenistöä ei myöskään kiinnostanut osallistua yhdistyskokouksiin, joissa osallistujiksi saatiin vain hallitusjäsenet.

 3. 3. Byrokratia Mielenterveyden Keskusliiton kanssa. Ei saatu asiallista yhteistyötä aikaiseksi. Byrokratia lisääntyi ja erityisen vaikeaa oli jatkuvasti - jopa kesken kauden - muuttuneiden ohjeistusten kanssa toiminta esim. avustusasioihin liittyen. Kommunikoinnissa MTKL kielsi yhteydenoton tietyn toimijansa kanssa. ”Vasen käsi ei tiennyt, mitä oikea käsi oli päättänyt” ts. siinä missä joku johtajatoimija oli luvannut jotain, ei sitten alemman tason toimijat olleet tietoisia luvatusta. Jatkuva yksipuoleinen asioiden ”säätäminen” liitolta ja liian tiukkaan aikatauluun asetetut tehtävävaatimukset aiheuttivat pahaa uupumusta ja henkistä pahaa oloa, josta kerrottaessa emme saaneet myötätuntoa neuvoista ja tuesta puhumattakaan; pikemminkin painettiin päälle kuin yleinen syyttäjä. Tästä syystä Mielentaide ry hallitus päätti erota liitosta eron astuessa voimaan 20.10.2021. MTKL:n jäsenenä ehdimme olla 15 vuotta.

 

Loppuyhteenveto kaudesta

Kun 15-vuotisjuhlavuosi 2020 vietiin lävitse 9 vapaaehtoistyöntekijällä, saatiin 2021 vapaaehtoistehtäviin osallistumaan vain 4 jäsentä. Jäsenten kommunikointialustoilla koettiin hiljaiseloa eikä liioin palautekanavilta saatu vastauksia kuin kevätkokouksen ennakkoäänestyksessä, johon annettiin 12 ääntä.

Jäsenistöstä ei löytynyt halukkuutta toimiin, joilla yhdistyksen tulevaisuus olisi voitu pelastaa. Yhdistys päätyi lopettamaan jäsenhaun syksyllä, koska pidettiin turhana uusien jäsenien liittyminen yhdistykseen, jossa ei voida taata riittävän laadukasta jäsentoimintaa vapaaehtoisten toimijoiden puuttuessa.

Syyskokouksessa hyväksyttyyn toimintasuunnitelmaan laadittiin yhdistyksen lakkauttamiseen tähtäävä toiminta. Yhdistyksen pelastamiseen ei riitä muutama vapaaehtoinen, vaan tarvitaan koko jäsenistöltä asennemuutos, jossa otetaan yhdistys omakseen. Jokainen jäsen ottaa vastuulleen yhdistyksen toiminnan ottamalla osaa sen toimintaan ja päätöksiin. Yhdistystä ei johda puheenjohtaja tai hallitus, vaan jäsenistö käyttämällä ylintä päätösvaltaa osallistuen yhdistyskokouksiin. Hallitukseen ehdolle asettuvat ne jäsenet, joilla on kiinnostusta ottaa osaa käytännön asioiden suunnitteluun ja joilla riittää aktiivisuutta haastaa itseään erilaisissa tehtävissä. Paras hallitus on osallistuva, jossa kukaan ei yksin päätä, vaan kaikki yhdessä.


   

 Toimintakausi 2022

 

Hallitus kokousti kaksi kertaa ja laati varallisuuden loppuselvityksen yhdistyksen kevätkokousta 23.4.2022 varten, jossa normaalien kevätkokousasioiden lisäksi käsiteltiin esitys yhdistyksen toiminnan lopettamisesta ja yhdistyksen lakkauttamisesta. Jäsenten ennakkoäänestys järjestettiin KyselyNetin avustuksella 1.4. - 15.4.2022, jossa kyseltiin tilinpäätöksen vahvistamisesta / vastuuvapauden myöntämisestä sekä hyväksytäänkö yhdistyksen loppettaminen. Kevätkokouksessa päätettiin jäsenten ennakkoäänin - jossa 12 kanantti ja 0 vastusti - lopettaa yhdistyksen toiminta ja lakkauttaa yhdistys.

Puheenjohtaja Ari Kiviaho (joka yhdistyksen perusti 29.5.2005), ilmoitti ja allekirjoitti yhdistyksen lakkauttamisen PRH:n, jossa asia on vireillä oleva.

Hallituksen viimeinen virallinen tapahtuma oli 14.5.2022 Stadin Saunabaarin Maunulasalissa, jossa se askarteli viimeisen jäsenpostauksen samaan aikaan, kun Ari K valmisti hirvi-nauta -hampurilaiset osallistujille. Se oli nyt tässä; The End.

PRH:n virallistama lakkauttamispäivämäärä on 10.6.2022.

 

Osumat: 18044